Opvang vluchtelingen in onze gemeente

Gemeente Beuningen heeft vanuit het Rijk, net als alle andere gemeenten, drie opgaven met betrekking tot de opvang van vluchtelingen. Dat betreft de opvang van ontheemden uit Oekraïne, de huisvesting van statushouders en de opvang van asielzoekers. Deze opgaven zijn onderling niet inwisselbaar.

Hier leest u hoe wij dat doen, waar we dat doen en leest u veelgestelde vragen over opvang van vluchtelingen en antwoorden daar op.

Onze opgave

Onze taakstelling voor opvang ontheemden uit Oekraïne is 160 personen. Er zijn op de opvanglocatie Asdonck in Beuningen maximaal 230 plekken beschikbaar. Daarvan zijn er over het algemeen ruim 200 bezet. Deze opvang verloopt erg positief.

Laatste nieuws

Hier leest u over ontwikkelingen op het gebied van de verschillende opgaven.

Nieuwsberichten

  • Besluit omgevingsvergunning locatie Wolfsbossingel

Het voornemen om de vergunning te verlenen voor de huisvesting van maximaal veertien alleenstaande minderjarige statushouders aan de Wolfsbossingel 107-109 lag voor een periode van zes weken ter inzage. Dit was tot en met 29 oktober jl. Er bestond tijdens deze zes weken de gelegenheid om zienswijzen in te dienen op dit voornemen. Hiervan hebben meerdere inwoners uit de omgeving van dit pand gebruik gemaakt. 
Er zijn in totaal negen zienswijzen ingebracht. Van deze negen zienswijzen zijn er enkele door meerdere personen ondertekend.

De ingediende zienswijzen zijn beoordeeld en meegenomen in de besluitvorming over het definitieve besluit om de vergunning te verlenen.

Op 3 december 2024 besloot de ODRN om de omgevingsvergunning definitief te verlenen. Dit besluit staat op overheid.nl

Start bouwwerkzaamheden

Op woensdagochtend 4 december startten de voorbereidende werkzaamheden voor de verbouw van het pand. Het terrein is afgesloten met bouwhekken en de eerste sloopwerkzaamheden binnen zijn gestart. We verwachten dat de directe omgeving daar vrijwel geen hinder van heeft. Later zullen ook werkzaamheden buiten uitgevoerd worden. 
De verwachting is dat de gehele verbouwing tot eind februari 2025 duurt. Daarna wordt het pand door NAAST verder ingericht tot groepsopvang.

  • Aanvraag omgevingsvergunning locatie Wolfsbossingel

Op 5 augustus jl. is een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het huisvesten van minderjarige statushouders in een groepswoning aan de locatie Wolfsbossingel 107 in Beuningen. Dit bracht met zich mee dat de eerdere aanvraag, van 12 juli jl., is ingetrokken. Mogelijk heeft u daar een bericht over ontvangen via www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt.

De aanvraag van 5 augustus jl. is nog in behandeling en heeft als zaaknummer AB24.01374. Net als bij de vorige aanvraag is de vergunning aangevraagd voor het anders gaan gebruiken van het pand. We hebben in de nieuwe aanvraag een planologisch deel en een bouwtechnisch deel gezamenlijk aangeleverd.

Besluit omgevingsvergunning en mogelijkheid tot reageren
De verwachting is dat de ODRN op korte termijn een ontwerpbesluit neemt over de omgevingsvergunning. Zodra dat besluit er is, informeren wij u hierover. Vanaf dan is het mogelijk de vergunningsaanvraag in te zien en daarop te reageren.

Heeft u vragen over de aanvraag van de vergunning?

U kunt nu alvast de aanvraag van de vergunning bekijken en hierover vragen stellen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen. Dit kan door te bellen naar 024 751 77 00.
 

Nieuwsbrieven locatie Wolfsbossingel

Locatie Wolfsbossingel

Wij maken actief werk van het huisvesten van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) met een verblijfsstatus in onze gemeente. In voormalige schoolwoningen aan de Wolfsbossingel in Beuningen komt in ieder geval ruimte voor veertien van deze jongeren. Het streven is dat zij er uiterlijk in het voorjaar van 2025 terecht kunnen.

De opvang van deze jongeren tussen 15-18 jaar gebeurt in samenwerking met NAAST, een organisatie die is gespecialiseerd in het begeleiden van amv’ers. “Als gemeente willen wij vluchtelingen niet in de kou laten staan en deze groep al helemaal niet”, zegt verantwoordelijk wethouder Frans Houben.

Met de komst van deze veertien jongeren is straks een groot deel van de locatie bezet. In nauwe samenwerking met alle betrokkenen onderzoeken we hoe we het beste invulling kunnen geven aan het overgebleven gedeelte. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in het creëren van een extra woonfunctie, een maatschappelijke functie of uitbreiding van de groepswoning.