Opvang vluchtelingen in onze gemeente

Gemeente Beuningen heeft vanuit het Rijk, net als alle andere gemeenten, drie opgaven met betrekking tot de opvang van vluchtelingen. Dat betreft de opvang van ontheemden uit Oekraïne, de huisvesting van statushouders en de opvang van asielzoekers. Deze opgaven zijn onderling niet inwisselbaar.

Hier leest u hoe wij dat doen, waar we dat doen en leest u veelgestelde vragen over opvang van vluchtelingen en antwoorden daar op.

Laatste nieuws

Locatie Schoenaker 6

Maximaal tachtig alleenstaande jonge vluchtelingen krijgen eind 2025 onderdak in een bedrijfspand aan de Schoenaker 6 in Beuningen. Het college van burgemeester en wethouders stemde in met dit initiatief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De opvang geldt in principe voor tien jaar. 

Het pand krijgt hiervoor een tijdelijke uitbreiding. De flexibele uitbouw zal bestaan uit meerdere lagen. 

Het gaat om de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers). Dit zijn jongeren vanaf 15 jaar, die nog in de asielprocedure zitten. Dit is anders dan de jongeren van locatie Wolfsbossingel. Zij hebben hun asielprocedure afgerond en een verblijfsstatus gekregen.  

De jongeren krijgen 24 uur per dag begeleiding van het COA, gaan naar school en is er een zinvolle dagbesteding.

Locatie Wolfsbossingel

Wij maken actief werk van het huisvesten van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) met een verblijfsstatus in onze gemeente. In voormalige schoolwoningen aan de Wolfsbossingel in Beuningen komt in ieder geval ruimte voor veertien van deze jongeren. Het streven is dat zij er uiterlijk in het voorjaar van 2025 terecht kunnen.

De opvang van deze jongeren tussen 15-18 jaar gebeurt in samenwerking met NAAST, een organisatie die is gespecialiseerd in het begeleiden van amv’ers. “Als gemeente willen wij vluchtelingen niet in de kou laten staan en deze groep al helemaal niet”, zegt verantwoordelijk wethouder Frans Houben.

Met de komst van deze veertien jongeren is straks een groot deel van de locatie bezet. In nauwe samenwerking met alle betrokkenen onderzoeken we hoe we het beste invulling kunnen geven aan het overgebleven gedeelte. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in het creëren van een extra woonfunctie, een maatschappelijke functie of uitbreiding van de groepswoning.

De jongeren op deze locatie zijn dus jongeren met een verblijfsstatus, in tegenstelling tot de jongeren die tijdelijk op de locatie Schoenaker 6 opgevangen worden. De jongeren op locatie Schoenaker 6 zitten nog in hun asielprocedure. 

Nieuwsbrieven locatie Wolfsbossingel

Onze opgave

Onze taakstelling voor opvang ontheemden uit Oekraïne is 160 personen. Er zijn op de opvanglocatie Asdonck in Beuningen maximaal 230 plekken beschikbaar. Daarvan zijn er over het algemeen ruim 200 bezet. Deze opvang verloopt erg positief.