Over de locatie zelf
Bekijk het antwoord op veelgestelde vragen over de locatie aan de Schoenaker.
Hoe is de veiligheid rond de locatie geregeld?
Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op de locatie. Dit doet de organisatie in samenwerking met een beveiligingsorganisatie. Medewerkers van het COA en de beveiliging zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week aanwezig op de locatie. Waar nodig is er contact tussen het COA en de politie. De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. De jongeren krijgen begeleiding en voorlichting over onderwerpen zoals veiligheid. Het COA en de gemeente hebben afspraken gemaakt over de veiligheid in en rond de locatie.
Hoe ziet de begeleiding op de locatie eruit?
Er is 24-uur per dag, zeven dagen per week begeleiding op de locatie door meerdere mentoren van het COA. Daarnaast heeft elke jongere een jeugdbeschermer van voogdijstichting Nidos. Het team dat de jongeren begeleidt, bestaat uit voor deze doelgroep opgeleid personeel.
Tot hoe laat kunnen de jongeren naar buiten?
De jongeren zijn vrij om het terrein op en af te kunnen. Het COA stuurt er wel op aan dat jongeren tijdig binnen zijn en maakt hier afspraken over met hen. In de huisregels staat dat het rustig moet zijn tussen 22.00 en 08.00 uur. De huisregels hebben betrekking op de regels binnen de opvanglocatie. Als er signalen zijn dat jongeren zonder opgaaf van reden op latere tijden het terrein verlaten of binnen komen, leidt dat tot een gesprek met de medewerkers van de opvanglocatie.
Mogen de jongeren het terrein verlaten?
Ja, de jongeren mogen het terrein verlaten. Ze moeten zich wel houden aan de huisregels van het COA en de normale omgangsvormen, wetten en gewoonten die in Nederland gelden. De begeleiding ziet hier op toe en spreekt de jongeren erop aan als ze zich niet aan de afspraken houden.
Deze jongeren komen zonder ouders naar Nederland. Wie neemt dan de verantwoordelijkheid voor de jongeren?
Elke minderjarige vluchteling die zonder ouders in Nederland asiel aanvraagt, krijgt via stichting Nidos een voogd toegewezen als wettelijk vertegenwoordiger. Op locatie hebben alle jongeren ook een mentor.
Waarom een opvanglocatie aan de Schoenaker 6?
Door de sterke toename van asielaanvragen hebben we in Nederland een groot tekort aan opvangplekken. Daarom heeft de Rijksoverheid gemeenten de opdracht gegeven om voor de langere termijn extra opvangplekken te creëren voor de opvang van vluchtelingen. Onze gemeente vervult hierin samen met andere Gelderse gemeenten een taak uit de Spreidingswet.
Voor de opvang van alleenstaande minderjarigen vreemdelingen werd een beroep op ons gedaan. Juist voor deze extra kwetsbare groep is een tekort aan opvangplekken.
Wij hebben geen eigen gronden of panden beschikbaar waarin we een opvanglocatie kunnen creëren. De locatie aan de Schoenaker 6 is op korte termijn geschikt te maken voor de opvang van amv’ers en het COA heeft het college verzocht mee te werken aan deze opvang.
Hoelang blijft deze opvanglocatie?
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat de amv’ers in principe voor een periode van 10 jaar opvangen op de locatie Schoenaker 6.
Wat houdt het uitbreiden van de locatie in? Wat moet er aangepast worden om maximaal 80 jongeren op te kunnen vangen?
Om het pand gereed te maken voor de opvang van maximaal 80 jongeren is een verbouwing nodig en een uitbreiding van het pand.
Wie betaalt er voor de opvang van deze vluchtelingen?
Het COA betaalt voor de opvang.
Komen er nog meer vluchtelingen op deze locatie? In de krant staat dat het COA misschien nog een locatie wil openen op een stuk grond achter deze locatie.
Het COA verkent mogelijkheden om eventueel grond te huren die naast de Schoenaker 6 ligt. Dit met het doel om daar uiterlijk eind 2027 een kleinschalige opvanglocatie te openen. Het gaat ook daar om een opvanglocatie voor maximaal tachtig vluchtelingen. Vluchtelingen die al langer in Nederland verblijven en waarvan is gebleken dat ze zelfstandig kunnen wonen. Dat betreft alleenstaande volwassenen en gezinnen.
Mogen de jongeren ook bezoek ontvangen?
Ja, ze mogen bezoek ontvangen. Het COA kent een bezoekersregeling.
Mogen mijn kinderen met deze jongeren omgaan? Mogen ze bij ons thuiskomen? Moet ik dan ergens rekening mee houden?
Ja, ze mogen gewoon met anderen omgaan. Leuk zelfs! Ook mogen ze bij u thuiskomen. Overnachten mag alleen met toestemming.