Over uw positie als inwoner

Bekijk het antwoord op veelgestelde vragen over uw positie als inwoners.

Komt er een klankbordgroep voor omwonenden?

Ja. Dat noemen wij het omwonendenoverleg. Zo kan het COA goede afstemming houden met de gemeente én de buurt. Aan het omwonendenoverleg nemen (een vertegenwoordiging van) de buurt, de wijkagent, de gemeente, omliggende bedrijven en sportverenigingen deel.

Waarom is er niet vooraf overlegd met (vertegenwoordigers van) de buurt?

We willen verantwoordelijkheid nemen voor het opvangen van deze extra kwetsbare groep. In onze gemeente zijn hiervoor maar weinig locaties beschikbaar op korte termijn. Deze moeten ook voldoen aan veel eisen. De realiteit is daarnaast dat veel mensen hun eigen omgeving het liefst willen houden zoals die is. Ontwikkelingen als een nieuwe woonwijk, energievoorzieningen of opvanglocaties maken daar inbreuk op. Daarom hebben we zelf de keuze gemaakt voor deze locatie. We hebben een algemeen belang te dienen voor alle huidige én toekomstige inwoners van onze gemeente. Daarnaast heeft het Rijk alle Nederlandse gemeenten een taakstelling opgelegd voor de opvang van vluchtelingen, ook onze gemeente.

Is het besluit voor de opvang van deze jongeren definitief?

Ja, dat besluit is genomen door het college van burgemeester en wethouders. Het college is van mening dat In onze gemeente ruimte moet zijn om mensen op te vangen die zijn gevlucht vanwege oorlog in hun land. Of omdat zij om een andere reden gevaar lopen. Daarin staan we niet alleen: alle gemeenten in onze regio vinden dit. Ook willen wij ons aan de Spreidingswet houden. Dat is een landelijke maatregel, waarbij alle gemeenten in Nederland vluchtelingen moeten opvangen. Dus ook onze gemeente.

Er is door het COA een beroep op ons gedaan om juist jongeren op te vangen omdat er een tekort is aan opvangplekken voor deze kwetsbare doelgroep.

Kan ik nog ergens bezwaar maken tegen de komst van deze opvanglocatie?

Om de locatie in gebruik te kunnen nemen als opvang, moet COA over de benodigde vergunningen beschikken. COA vraagt hiervoor een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) aan. Deze bestaat uit twee delen. Een planologisch deel en een bouwtechnisch deel.

Het planologische deel gaat over het afwijkende gebruik van de (kantoor)locatie. Het bouwtechnische deel gaat bijvoorbeeld over de benodigde bouwwerkzaamheden die nodig zijn om het (kantoor)pand geschikt te maken voor de opvang.

Het college van burgemeester & wethouders neemt een besluit over de aanvraag van de ingediende omgevingsvergunning. Bij dit besluit wordt ook uitleg gegeven over de manier waarop het bezwarentraject werkt. Na de bekendmaking van het besluit van het college kunt u zes weken lang een bezwaar indienen. In het vervolgtraject is er ook nog de mogelijk om in beroep te gaan.

Meer informatie over de reguliere procedure: Procedure bij een aanvraag om een omgevingsvergunning waarvoor de reguliere procedure geldt | Informatiepunt Leefomgeving

Waar moet ik mij melden bij geluidsoverlast of andere vormen van overlast?

De contactgegevens van de locatie worden bekendgemaakt als de locatie voor instroom opengaat: er komen een e-mailadres en een 06-nummer beschikbaar waarop meldingen kunnen worden doorgegeven.

Waarom heb ik (g)een brief van de gemeente ontvangen met het nieuws over de opvanglocatie op de Schoenaker 6?

Op 15 januari 2025 hebben we een brief bezorgd bij direct omwonenden van de locatie om hen te informeren. Het gaat daarbij om ongeveer tachtig adressen. Heeft u geen brief ontvangen, maar wilt u toch meer weten? Dan kunt u terecht op onze website

Hoe worden inwoners van de gemeente geïnformeerd over en op de hoogte gehouden van deze nieuwe opvanglocatie?

Direct omwonenden worden op verschillende manieren op de hoogte gehouden. Denk hierbij aan het informeren per brief, via een inloopbijeenkomst en via onze website. Deze wordt regelmatig geactualiseerd.

Alle inwoners kunnen zich aanmelden voor een digitale nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is te lezen op onze website. Aanmelden voor het ontvangen van de nieuwsbrief is mogelijk door te mailen naar vluchtelingen@beuningen.nl 

De besloten inloopavond voor genodigde direct omwonenden vindt plaats op 20 januari 2025.  Daarnaast neemt een aantal direct omwonenden deel aan een omwonendenoverleg dat regelmatig plaats vindt. Daarin nemen ook een medewerker van het COA en gemeentemedewerkers zitting.

Hoe kan ik me aanmelden voor een digitale nieuwsbrief waarin informatie staat over de opvang van vluchtelingen op deze locatie?

Door te mailen naar vluchtelingen@beuningen.nl onder vermelding van aanmelding nieuwsbrief locatie Schoenaker 6.

Is de gemeenteraad op de hoogte van het besluit van het college om jongeren op deze locatie op te gaan vangen?

Ja, de gemeenteraad is bijgepraat.

De Spreidingswet wordt toch ingetrokken? Waarom gaan we nu dan nog vluchtelingen opvangen?

De Spreidingswet is voorlopig nog van kracht. De minister heeft aangegeven dat gemeenten voorlopig nog een verplichting hebben om vluchtelingenopvang te bieden. Het intrekken van deze wet kan mogelijk jaren duren.

Wat betekent de komst van de amv’ers voor bedrijven, instellingen en verenigingen in de omgeving?

De jongeren krijgen van het Rijk een vast bedrag per week om te eten en zich te kleden. Ze  doen vooral boodschappen in de directe omgeving van een opvangplek. Ook kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen om lid te worden van een plaatselijke sport- of muziekvereniging. Waar het kan, worden verbindingen gelegd tussen de jongeren en bewoners, instellingen, bedrijven en verenigingen in de buurt, maar ook in de rest van de gemeente.

Wordt mijn woning minder waard door de komst van deze opvanglocatie?

Uit een rechterlijke uitspraak en onderzoek blijkt dat de waardestijging of -daling van woningen niet in verband staat met de aanwezigheid van een opvanglocatie voor vluchtelingen in de omgeving.

Gaat deze opvang ten koste van woningen voor onze eigen inwoners?

Nee. Er worden in de komende jaren veel woningen gebouwd in de gemeente Beuningen.

Kan ik iets betekenen voor de jongeren op deze locatie?

Dat kan zeker! Dat wordt gewaardeerd zelfs. U kunt daarbij denken aan het mee helpen met koken, het begeleiden van sport- en spelactiviteiten, et cetera. Het COA doet als de locatie geopend is een oproep en laat dan weten hoe u zich aan kan melden als vrijwilliger.

Komt er nu extra druk op de zorgvoorzieningen in onze gemeente?

De jongeren maken voor hun gezondheidszorg gebruik van de organisatie GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA), die aanwezig is op alle opvanglocaties. Deze dienst heeft eigen verpleegkundigen en artsen en staat in nauw contact met de GGD en lokale huisartsenposten

Waarom zijn opvanglocaties speciaal voor jongeren zo belangrijk?

Het is belangrijk dat de jongeren zo snel mogelijk op een stabiele plek kunnen gaan werken aan hun toekomst en integratie in de Nederlandse samenleving. Het kan problematisch zijn als hun leven te lang in een ‘pauzestand’ staat.

Amv’ers bevinden zich in een bijzonder kwetsbare positie omdat zij hier zonder ouders zijn. Een stabiele omgeving is dan van groot belang. Deze omgeving krijgen ze in een opvanglocatie waarin jongeren net als zij opgevangen worden.

Hebben jullie nog onderwijzers nodig?

De gemeente is verantwoordelijk voor het regelen van onderwijs: de internationale schakelklas. Het kan zijn dat het COA nadat de locatie geopend is een oproep doet voor vrijwilligers voor het extra lesgeven in de Nederlandse taal.