Veelgestelde vragen en antwoorden
Wij begrijpen het als u vragen heeft over de opvang van vluchtelingen in onze gemeente. We beantwoorden in deze nieuwsbrief een aantal vragen die we de afgelopen weken vaker kregen.
De antwoorden op andere veelgestelde vragen leest u op www.beuningen.nl/vluchtelingen.
Onze gemeente vangt toch ook al Oekraïners op en huisvest statushouders. Waarom gaan we nu ook nog asielzoekers opvangen?
Wij hebben vanuit het Rijk, net als alle andere gemeenten, drie opgaven met betrekking tot de opvang van vluchtelingen. Dat betreft de opvang van ontheemden uit Oekraïne, de huisvesting van statushouders en de opvang van asielzoekers. Deze opgaven zijn onderling niet inwisselbaar, we moeten dus een bepaald aantal mensen uit deze drie groepen onderdak bieden. Onze gemeente vervult hierin samen met andere Gelderse gemeenten een taak uit de Spreidingswet. We maakten hierover eerder ook afspraken met omliggende gemeenten. We willen ons aan deze afspraken houden.
De Spreidingswet is voorlopig nog van kracht. De minister heeft aangegeven dat gemeenten voorlopig nog een verplichting hebben om vluchtelingenopvang te bieden. Het intrekken van deze wet kan mogelijk jaren duren.
Waarom een opvanglocatie op deze plek, de Schoenaker 6?
Voor de opvang van alleenstaande minderjarigen vreemdelingen (amv’ers) werd meerdere malen een beroep op ons gedaan. Juist voor deze extra kwetsbare groep is een tekort aan opvangplekken.
Wij hebben geen eigen gronden of panden beschikbaar waarin we een opvanglocatie kunnen creëren. Uit een inventarisatie van het COA bleek dat de aangeboden particuliere locatie aan de Schoenaker 6 op (relatief) korte termijn geschikt te is maken voor de tijdelijke opvang van amv’ers. We zijn dan ook blij dat we nu wel gehoor kunnen geven aan het beroep dat op ons wordt gedaan.
Hoe hebben jullie bepaald wie er op de besloten informatieavond mocht komen?
Er is een selectie gemaakt van ongeveer tachtig adressen. Deze huishoudens hebben direct zicht op de opvanglocatie of wonen er (heel) dichtbij.
Wij zijn van mening dat juist zij in de gelegenheid moesten zijn om hun vragen direct aan het college en het COA te stellen en/of hun zorgen moesten kunnen uiten.
Hoe wordt de veiligheid gegarandeerd?
Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op de locatie zelf. Dit doet de organisatie in samenwerking met een beveiligingsorganisatie. Medewerkers van het COA en de beveiliging zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week aanwezig op de locatie. De jongeren krijgen begeleiding en voorlichting over onderwerpen zoals veiligheid en Nederlandse waarden en normen.
Uitgangspunten zijn dat de jongeren in en rond de opvanglocatie veilig kunnen wonen en leven en het voorkomen van overlast in de omgeving. Het COA en de gemeente hebben hier veel aandacht voor en hebben in de werkafspraken tussen de gemeente en het COA onderstaande afspraken gemaakt over veiligheid en leefbaarheid.
- Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid, leefbaarheid en beheersbaarheid binnen en op het buitenterrein van de opvanglocatie.
- Het COA monitort de veiligheid en neemt sociale en fysieke veiligheidsmaatregelen waar nodig en neemt adequate maatregelen bij incidenten en calamiteiten.
- COA en gemeente starten een omwonendenoverleg.
- Het COA garandeert dat er 24 uur per dag, 7 dagen per week begeleiding, gecertificeerde beveiligers en bedrijfshulpverleners aanwezig zijn op de opvanglocatie. Er zijn altijd minimaal twee begeleiders en twee beveiligers aanwezig. Beveiligers bemensen de receptie en surveilleren bijvoorbeeld op het buitenterrein.
- Het COA stelt huisregels op. Bij overtreding neemt het COA maatregelen.
- De opvanglocatie is 24/7 telefonisch bereikbaar voor meldingen, vragen en zorgen van bewoners, inwoners en ondernemers. Dit telefoonnummer wordt actief aan omwonenden, omliggende bedrijven en verenigingen kenbaar gemaakt.
- Veiligheid op en rondom de opvanglocatie is een vast onderdeel van het reguliere afstemmingsoverleg met gemeente en politie, alsmede het dagelijkse werkoverleg van het COA. Daarnaast is veiligheid onderdeel van de jaarlijkse evaluatie tussen het COA, gemeente en omwonendenoverleg.
- Er wordt ingezet op het beperken van veiligheidsrisico’s.
- Het COA meldt ingrijpende calamiteiten met maatschappelijke impact die plaatsvinden in de opvanglocatie aan politie en burgemeester.
- Bij calamiteiten buiten de opvanglocatie is er overleg met de gemeente of en welke maatregel toegepast kan worden. De burgemeester is verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid.
- Overlastmeldingen en incidenten in de omgeving van de opvanglocatie worden door de gemeente en politie geregistreerd en besproken in dit afstemmingsoverleg.
Meer informatie over veiligheid staat op: www.coa.nl/nl/veiligheid-en-rond-azcs en bij www.coa.nl/nl/overlast-en-maatregelen.
Kan ik iets betekenen voor de jongeren? Kan ik me al ergens al vrijwilliger aanmelden?
Wilt u straks iets voor of met de jongeren gaan doen? Dat kan zeker! Dat wordt gewaardeerd zelfs. U kunt daarbij denken aan het meehelpen met koken, het begeleiden van sport- en spelactiviteiten, activiteiten op het gebied van kunst en cultuur etc.
Het COA doet als de locatie geopend is nogmaals een oproep en laat dan weten hoe u zich aan kan melden als vrijwilliger.