Rampen

Tijdens een ramp of crisis is niet altijd duidelijk wat te doen. Een goede voorbereiding helpt hierbij.

Rol van de gemeente

Alle veertien gemeenten en hulporganisaties in de regio werken bij crises en rampen samen. Dit gebeurt binnen de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). Dit is een organisatie voor brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en voorbereiding en coördinatie op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Tijdens een ramp of crisis krijgt u van deze organisaties informatie en instructies. Dit gebeurt op verschillende manieren. Lees meer op de website van de VRGZ.

Bij een crisis of ramp

  • Op de website van de VRGZ leest u alle recente informatie over de crisis of ramp. Ook staat daar wat u kunt doen.
  • Bekijk de volgende social media-accounts: 
    X-account @CrisisGLZ
    X-account @gem_beuningen
    Facebookpagina gemeente Beuningen
  • Houd uw mobiele telefoon in de gaten. Het kan zijn dat u een NL-Alert ontvangt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. U stelt uw mobiel in via de instructie op de website van NL Alert
  • Zet de lokale radio of tv-zender van Omroep Gelderland, FM 88,9 aan.

Wees voorbereid

Zorg dat u bent voorbereid op een ramp of noodsituatie. Kijk op de website www.denkvooruit.nl hoe u dit doet. Hier vindt u onder meer informatie over wat u in een noodpakket kunt doen. Op de website van de VRGZ vindt u de webpagina Laat je niet verrassen. Daar staat informatie over wat te doen bij onder meer brand, extreem weer, gevaarlijke stoffen en uitval van stroom.

Sirene

Wat u moet doen als de sirene gaat, leest u op de website van de Rijksoverheid. De overheid test de sirenes elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Er is dan niets aan de hand. Gaat de sirene op een ander moment? Dan is er wel gevaar.

Rookmelders

Rookmelders zijn wettelijk verplicht. Op de website www.rookmelders.nl leest u wat dit voor u betekent.