Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs altijd persoonlijk aan in het gemeentehuis. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen bij de gemeente. Vraagt u voor de eerste keer een rijbewijs aan? Dan kan dat vanaf de eerste werkdag na uw examen. 

Let op! Is uw rijbewijs verlopen of verloopt uw rijbewijs in de periode van 1 februari 2020 maart tot en met 31 augustus 2020? Dan kan het zijn dat uw rijbewijs langer geldig is. Meer informatie hierover leest u hier.

Aangepaste dienstverlening

Let op! 

  • Wij volgen de adviezen van het RIVM en beperken daarom persoonlijk contact.
  • Op dit moment is het alleen mogelijk om in overleg met onze medewerkers telefonisch een afspraak te maken via telefoonnummer 14 024.

Kosten

  • Een rijbewijs kost € 39,90.

Heeft u het rijbewijs met spoed nodig? Doe dan  vóór 14.00 uur een spoedaanvraag. U betaalt hiervoor altijd € 34,10 extra. Het rijbewijs kunt u de volgende werkdag ophalen.

Meenemen

  • U vraagt een rijbewijs altijd persoonlijk aan.
  • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen
  • uw geldig identiteitsbewijs (paspoort of Identiteitskaart)

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen, vermist of verloren? U doet hiervan aangifte bij de gemeente. U hoeft niet naar de politie. Maak hiervoor een afspraak.

Eigen verklaring/Gezondheidsverklaring

Bent u 75 jaar of ouder? Of heeft u  een rijbewijs met categorie C,C1, D, D1 en/of E? Dan moet u zich elke 5 jaar medisch laten keuren. Ook kan het zijn dat u zich om medische redenen moet laten keuren voor het rijbewijs. De geneeskundige verklaring die u nodig heeft voor de keuring, ook wel de eigen verklaring/gezondheidsverklaring genoemd. Met deze verklaring geeft u informatie over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hiermee beoordeelt het CBR of u rijgeschikt bent en/of er nog een aanvullende verklaring of oordeel van een arts nodig is. 

Waar kan ik een gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op verschillende manieren een gezondheidsverklaring regelen:

  • bij mijn CBR (http://mijn.cbr.nl) voor het online kopen en invullen van een gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal. Tip: digitaal indienen versnelt het proces.
  • de CBR webshop (cbr.nl/webshop) voor een papieren gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen. U kunt de status van uw aanvraag niet volgen en versturen per post duurt langer. Betalen gaat via iDeal.
  • het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.
  • bij de balie Publiekszaken in het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken

Is er extra informatie nodig is om de medische geschiktheid te beoordelen (bijvoorbeeld van een medisch specialist of rijtest door het CBR)? Dan loopt u het risico dat u het rijbewijs niet op tijd kan laten verlengen. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen.

Meer informatie

Rijbewijs