Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Maak hiervoor online een afspraak. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen bij de gemeente. Vraagt u voor de eerste keer een rijbewijs aan? Dan kan dat vanaf de eerste werkdag na uw examen.

Maak een afspraak

Kosten

  • Een rijbewijs kost € 39,90.

Heeft u het rijbewijs met spoed nodig? Doe dan vóór 14.00 uur een spoedaanvraag. U betaalt hiervoor altijd € 34,10 extra. Het rijbewijs kunt u de volgende werkdag ophalen.

Meenemen

  • U vraagt een rijbewijs altijd persoonlijk aan.
  • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen
  • uw geldig identiteitsbewijs (paspoort of Identiteitskaart)

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen, vermist of verloren? U doet hiervan aangifte bij de gemeente. U hoeft niet naar de politie. Maak hiervoor een afspraak.

Eigen verklaring/Gezondheidsverklaring

Bent u 75 jaar of ouder? Of heeft u  een rijbewijs met categorie C,C1, D, D1 en/of E? Dan moet u zich elke 5 jaar medisch laten keuren. Ook kan het zijn dat u zich om medische redenen moet laten keuren voor het rijbewijs. De geneeskundige verklaring die u nodig heeft voor de keuring, ook wel de eigen verklaring/gezondheidsverklaring genoemd. Met deze verklaring geeft u informatie over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hiermee beoordeelt het CBR of u rijgeschikt bent en/of er nog een aanvullende verklaring of oordeel van een arts nodig is. 

Waar kan ik een gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op verschillende manieren een gezondheidsverklaring regelen:

  • bij mijn CBR (http://mijn.cbr.nl) voor het online kopen en invullen van een gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal. Tip: digitaal indienen versnelt het proces.
  • de CBR webshop (cbr.nl/webshop) voor een papieren gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen. U kunt de status van uw aanvraag niet volgen en versturen per post duurt langer. Betalen gaat via iDeal.
  • het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.
  • bij de balie Publiekszaken in het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken

Is er extra informatie nodig is om de medische geschiktheid te beoordelen (bijvoorbeeld van een medisch specialist of rijtest door het CBR)? Dan loopt u het risico dat u het rijbewijs niet op tijd kan laten verlengen. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen.

Meer informatie

Rijbewijs