Niet stoken bij ongunstige weersomstandigheden

Er zijn ook in onze gemeente best wat liefhebbers van vuur stoken. Uit gezelligheid of om het huis te verwarmen.
Wat je als stoker niet ziet bij het stoken van een vuurtje in de tuin of in huis, is wat er de lucht in gaat. De rook van een houtvuur bevat veel fijnstof en andere ongezonde stoffen. Deze rook vervuilt de lucht in huis en in de directe omgeving buiten. Vooral mensen met longklachten zoals astma of COPD hebben daar veel last van. Ook voor stokers en huisgenoten zelf zijn de stoffen in de rook heel ongezond, vooral voor ouderen en kinderen. Daarom raden wij het af om hout te stoken, zeker als de (weers)omstandigheden ongunstig zijn. 

Ongunstige omstandigheden om hout te stoken 

Tijdens dagen waarop het flink waait, verspreidt houtrook zich snel. Maar er zijn ook dagen waarop er zwakke of helemaal geen wind is. Bijvoorbeeld als het mistig weer is. Op zulke dagen kunnen de uitgestoten stoffen zich minder goed verspreiden en kunnen de fijnstofconcentraties hoog oplopen. Ook kan de luchtkwaliteit door fijnstof slecht zijn. Op die momenten hout stoken zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit slechter wordt. Houtrook is daarnaast niet goed voor het milieu en het klimaat. Veel mensen denken dat hout stoken een duurzame manier van verwarmen is. Dat is helaas niet zo.

Code rood van de Stookwijzer 

Om de negatieve gevolgen van houtstook op de omgeving te beperken, raden wij het nadrukkelijk af om bij code rood van de Stookwijzer (dus bij ongunstige weersomstandigheden) te stoken. Dat geldt dan bijvoorbeeld voor het stoken van een open haard, hout(pellet)kachel, vuurkorf, houtgestookte hottub of houtskool-BBQ. Vervelend voor degenen die vuur willen stoken, maar wel veel beter voor de luchtkwaliteit zowel in huis als in de buurt en vooral ook beter voor ieders gezondheid. Ook de buren zullen er blij mee zijn, want zij hoeven dan hun ramen en deuren niet meer te sluiten.

Check de Stookwijzer!

Kijk zelf voordat u gaat stoken naar de Stookwijzer om te zien welke kleurcode er op dat moment geldt. De Stookwijzer kan als app bekeken worden of op de computer. De app is te downloaden op de website atlasleefomgeving.nl/stookwijzer.
Als we rekening houden met elkaar, houden we het voor iedereen gezellig. Denk aan je buur, dus soms even geen vuur!

Subsidie aanvragen

Denkt u erover om helemaal te stoppen met het stoken van hout? Er is subsidie beschikbaar voor het verwijderen van het rookkanaal van uw houtgestookte haard of kachel in uw woning of pand.