Dementievriendelijk Beuningen

De gemeente Beuningen wil samen met haar partners de kennis over dementie van inwoners, winkels, verenigingen en bedrijven vergroten. Het helpt als we dementie weten te herkennen en daar goed op reageren door contact te maken en te bedenken hoe je iemand kunt helpen. Samen maken we Beuningen dementievriendelijk. Met een klein beetje moeite kunnen we veel voor elkaar betekenen. Lees hier meer over.

Dementie is een verzamelnaam voor veel ziekten waarbij de hersenfuncties achteruit gaan. Maar liefst één op de vijf mensen krijgt te maken met een vorm van dementie. Als iemand in uw directe omgeving dementie krijgt, betekent dit nogal wat. Voor de persoon zelf en voor u. In de gemeente Beuningen wonen steeds meer mensen met dementie. Zij wonen graag zo lang mogelijk thuis en gaan er vaak nog alleen op uit. Bijvoorbeeld naar de supermarkt, met de fiets op familiebezoek of maken een wandeling in de buurt.

Zorgtrajectbegeleiders Dementie

In Beuningen zijn drie zorgtrajectbegeleiders dementie actief Zij worden ingezet via de huisarts, de thuiszorg, het Sociaal team of worden rechtstreeks benaderd. Meer informatie.

Bewust wonen met dementie

Vrijwillige woonadviseurs komen langs in de woning van een inwoner met dementie. Ze geven allerlei tips en adviezen om de woning veiliger en met meer comfort in te richten. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Perspectief

Cursus Omgaan met Dementie

Mensen met dementie willen vaak zo lang mogelijk mee blijven doen aan het ‘gewone’ leven. Om dat mogelijk te maken, is het belangrijk dat de omgeving signalen van dementie herkent. Leren om op een goede manier om te gaan met mensen met dementie is hard nodig. Home Instead en Alzheimer Nederland organiseren regelmatig gratis cursussen en informatiebijeenkomsten over omgaan met dementie.

Bewegen en dementie

Bewegen is goed voor mensen met dementie. Kijk voor meer informatie over het beweegaanbod voor mensen met dementie op de website van Beuningen Samen in beweging.

Dementie en ontmoeten

Gespreksgroep voor mensen met dementie

Het gaat om een groep die interesse heeft in bijvoorbeeld cultuur, literatuur, documentaires en andere zelfgekozen thema’s. Onder begeleiding van een professional en vrijwilliger wordt de groep een hele middag begeleid aan de hand van onderwerpen die er voor hen toe doen! Meer informatie via Stichting Perspectief: 024 – 6750939.

Inloop ter ondersteuning

Mensen met dementie die behoefte hebben aan ondersteuning, een praatje of samen eten zijn welkom bij de volgende vier inloopmogelijkheden. Meer informatie.

  • Inloopsoos de Salon in Winssen
  • Hartensoos in Ewijk
  • Molensoos in Beuningen
  • Kloostersoos in Weurt

Mantelzorg en dementie

Steunpunt Mantelzorg

Mantelzorgers van mensen met dementie, denk aan partners, kinderen, familieleden en buren, doen dat met hart en ziel en met veel liefde. Een dementerende kan permanent aandacht vragen. Daarom aan iedereen de oproep om aandacht te hebben voor de mantelzorgers. Vraag hoe het gaat en kijk of je iets ter ondersteuning aan kunt bieden. Er is een Steunpunt Mantelzorg.

Inlooppunt Odensehuis

Het Odensehuis is een inlooppunt voor mantelzorgers van mensen met dementie. U kunt hier op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur terecht. Het inlooppunt biedt u een plek om even tot rust te komen en een kop koffie te drinken. U kunt hier natuurlijk ook naartoe om uw verhaal te doen en advies te krijgen. Verschillende partijen uit de werkgroep Dementievriendelijk Beuningen werken samen om dit mogelijk te maken.

U vindt het Odensehuis aan Wilhelminalaan 106 in Beuningen.

Dagverzorging

Ter ontlasting van de mantelzorgers zijn er twee locaties voor inwoners die ondersteuning of begeleiding nodig hebben: Dagverzorging ’t Proathuis in Ewijk en Zorgboerderij Personnebos. Voor jonge mensen met dementie is er nog een derde voorziening: het Odensehuis. Met deze dagverzorging kan de mantelzorger of partner die dag even de ‘accu opladen’.

Maatschappelijk ondernemen

We willen dementie ook op de agenda van bedrijven, ondernemers en winkeliers krijgen. Wat kan er vanuit deze groepen gedaan worden om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de maatschappelijk. Daarvoor geeft Gerrie van de Geer voorlichting aan personeel van bedrijven en winkels. Meer informatie via de gemeente Beuningen 14 024.

GOUDmantelgids

De Goudmantelgids is een inspiratiegids ván mantelzorgers vóór mantelzorgers. Er staan heel veel mooie praktische tips in voor mantelzorgers. Bekijk De GOUDmantelgids (PDF 2,1 kb). Nog meer inspiratie nodig? Er is ook een aanvulling op de GOUDmantelgids (PDF 0,9 kb) beschikbaar.

Signaleringskaart 

In de gemeente Beuningen wonen ongeveer 440 mensen met dementie. De meesten daarvan wonen zelfstandig thuis. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen. Daarom werken we actief aan een dementievriendelijk Beuningen.

Dementievriendelijk is...

  • Dementie kunnen herkennen
  • Weten hoe u iemand met dementie kunt helpen
  • Oog hebben voor wat mensen met dementie nog wél kunnen
  • Dementie bespreekbaar maken

Op de website van Samen Dementievriendelijk vind u tips en online trainingen. Wil u weten wat we lokaal doen? Kijk dan op de website van Beuningen Samen

Samen zorgen we dat mensen met dementie langer kunnen meedoen!

Wat zijn signalen om dementie te herkennen?
  • Vergeetachtigheid: nieuwe informatie, belangrijke data of gebeurtenissen vergeten
  • Problemen bij dagelijkse handelingen: bijvoorbeeld moeite met boodschappen doen
  • Vergissingen in tijd en plaats: verdwalen op een vaste route
  • Taalproblemen: niet of slecht op woorden kunnen komen en gesprekken slecht kunnen volgen
  • Slecht beoordelingsvermogen: situaties lastiger kunnen inschatten
  • Terugtrekken uit sociale activiteiten: minder dingen uit zichzelf ondernemen en minder contact zoeken met anderen
Hoe gaat u GOED om met dementie?

Geruststellen

Praat op kalme toon, stel uzelf voor en stel gerust. Probeer niet te verbeteren, maar wees juist bemoedigend in het contact.

Oogcontact

Maak oogcontact om na te gaan of u wordt begrepen. Geef de persoon met dementie de tijd om te reageren. Gebruik korte zinnen en stel simpele vragen. Het liefst één vraag per keer. Probeer geen vragen te stellen over dingen die kort geleden zijn gebeurd.

Even meedenken

Vraag de persoon met dementie of u mag helpen. Leef mee met ideeën en wensen en betrek hem of haar bij de oplossing. Zeg wat u gaat doen.

Dank u wel

Sluit het gesprek goed af. Dank u wel dat u iemand met dementie hebt geholpen. Zo helpt u mee Nederland dementievriendelijk te maken!