Honden in de gemeente

In de gemeente Beuningen wonen honderden honden. Kinderen groeien er graag mee op en voor veel mensen brengt het veel gezelligheid in huis. Binnen onze gemeente hebben we verschillende regels en voorzieningen voor honden en hun bezitters. U vindt op deze pagina alles over: het uitlaten van uw hond, het opruimen van hondenpoep en hondenbelasting.

Het uitlaten van uw hond

We hebben een aantal regels voor het uitlaten van honden. Deze regels zijn officieel vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), maar hieronder vindt u de belangrijkste informatie.

Binnen de bebouwde kom vindt u uitlaatvoorzieningen. Deze voorzieningen zijn herkenbaar aan de houten paaltjes met een afbeelding van een hondje (hiernaast op de foto). Er zijn twee soorten uitlaatvoorzieningen: uitlaatplaatsen en ravotplaatsen. De locaties van deze plekken vindt u op de plattegronden onderaan deze pagina.

Hondenpaaltje foto

Uitlaatplaatsen

Uitlaatplaatsen zijn grasvelden of grasstroken. Op deze plekken mogen honden loslopen en mag hondenpoep blijven liggen. Let bij het loslopen van uw hond goed op: Sommige uitlaatplaatsen zijn langs een weg, deze zijn minder geschikt om uw hond los te laten.

Ravotplaatsen

Ravotplaatsen zijn uitlaatplaatsen die geschikt zijn om honden lekker te laten rondrennen. De ravotplaatsen zijn omheind met een hekwerk of heg. Ook hier mag de hondenpoep blijven liggen.

Los of aan de riem?

In de hele gemeente (behalve op de uitlaatvoorzieningen en gedeelten van de uiterwaarden) bent u verplicht uw hond aan de riem te hebben, ook buiten de bebouwde kom. Want hoewel de meeste honden goed zijn opgevoed, wint toch soms enthousiasme van discipline. Houd de veiligheid van uw hond en van anderen goed in de gaten. Ook op uitlaatplekken waar honden wel mogen loslopen.

Onze handhavers kunnen boetes uitdelen wanneer dit nodig is. Dit doen ze bijvoorbeeld als:

  • uw hond zich bevindt op een kinderspeelterrein;
  • uw hond buiten de uitlaatvoorzieningen niet is aangelijnd;
  • uw hond buiten een uitlaatvoorziening poept en u dit niet opruimt.

Depodog

Opruimen hondenpoep 

Als hondenbezitter bent u verplicht de uitwerpselen van uw hond op te ruimen, wanneer deze niet op een uitlaatplaats liggen. Het is ook verplicht om iets bij u te hebben om de hondenpoep op te ruimen. De poep gooit u onderweg, in een zakje, in een Depodog of afvalbak (zie voorbeeld van een Depodog hiernaast op de foto). Thuis kan een zakje met poep bij het restafval. Alleen op de aangewezen uitlaatvoorzieningen en in de berm buiten de bebouwde kom mag hondenpoep blijven liggen. De gemeente maakt de uitlaatvoorzieningen regelmatig schoon.

Hondenbelasting

Hondenbezitters betalen in onze gemeente hondenbelasting. Met de hondenbelasting die de gemeente ontvangt, betaalt zij de aanleg en schoonmaak van de uitlaatvoorzieningen, de depodogs, het hondenbeleid, de communicatie en de controles van de handhavers.

Gemeentelijk belastingkantoor Munitax int de hondenbelasting. Alles over het aan- en afmelden van uw hond vindt u op hun website www.munitax.nl.

Kaartjes hondenvoorzieningen

Hieronder vindt u de kaarten waarop per dorpskern de hondenvoorzieningen zijn weergegeven. Ook vindt u een download link voor de kaartjes.

Beuningen

De kaart van Beuningen download u hier: Uitlaatvoorzieningen - Beuningen (PDF, 464kB)

Afbeelding Beuningen

Ewijk

De kaart van Ewijk download u hier: Uitlaatvoorzieningen - Ewijk (PDF, 711kB)

Afbeelding Ewijk

Weurt

De kaart van Weurt download u hier: Uitlaatvoorzieningen - Weurt (PDF, 214kB)

Afbeelding Weurt

Winssen

De kaart van Winssen download u hier: Uitlaatvoorzieningen - Winssen (PDF, 173kB)

Afbeelding Winssen