Bijstandsuitkering: rechten en plichten

Krijgt u een bijstandsuitkering? Dan heeft u rechten maar ook plichten. Als u zich niet houdt aan de plichten, heeft dat gevolgen voor uw uitkering. U kunt bijvoorbeeld een waarschuwing krijgen of tijdelijk minder uitkering. Bij fraude kunnen we de uitkering zelfs stop zetten. Hieronder leggen we de belangrijkste rechten en plichten uit.

Plicht tot arbeidsinschakeling

De bijstandsuitkering ontvangt u op grond van de Participatiewet. Het belangrijkste doel van de Participatiewet is dat u zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Iedereen heeft een verplichting om zelf actief te zoeken naar werk. De wet geeft aan dat u alle soorten werkzaamheden moet accepteren.

Ook als het werk is waarvoor u niet bent opgeleid of waarin u geen ervaring heeft. U bent verplicht om mee te werken aan alle mogelijkheden die wij u bieden om uw kansen bij het vinden van werk te vergroten. U kunt hierbij denken aan het volgen van (taal)cursussen. Uw consulent brengt u met WerkBedrijf of de participatiecoach in contact.

Hulp bij vinden van werk

Lukt het niet om werk te vinden? Dan kunt u hulp van ons krijgen bij het vinden van werk. We werken hiervoor samen met WerkBedrijf. Zij kunnen u op verschillende gebieden ondersteunen bij het vinden, behouden of uitbreiden van werk. Ook kunt u ondersteuning krijgen met het opstarten van een eigen bedrijf.

Inlichtingenplicht

U bent verplicht om alle inkomsten en wijzigingen in uw persoonlijke situatie juist, volledig en op tijd door te geven. U gebruikt hiervoor het wijzigingsformulier. U geeft bijvoorbeeld de volgende situaties aan ons door: andere auto, inkomsten, verhuizing en giften.

Het niet (op tijd) nakomen van de inlichtingenplicht kan gevolgen hebben voor uw uitkering. We kunnen uw uitkering herzien, intrekken of terugvorderen. Daarnaast kunnen we ook een boete opleggen.

Medewerkingsplicht

U bent verplicht om mee te werken aan onderzoeken die van belang zijn bij het bepalen of u recht heeft op een uitkering.

Inlichtingenbureau

Het inlichtingenbureau zorgt ervoor dat informatie, die van belang is bij het bepalen van uw recht op uitkering, vanuit verschillende overheidsinstanties bij ons terechtkomt. Zoals:

  • loongegevens vanuit het UWV;
  • informatie over uw spaargeld en uw bankrekeningen vanuit de Belastingdienst;
  • informatie over voertuigen vanuit Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Fraude en misbruik

Het geven van onjuiste informatie of het niet doorgeven van wijzigingen kan betekenen dat u een periode te veel of ten onrechte een uitkering heeft ontvangen. Als uit onderzoek blijkt dat dit het geval is, dan moet u de teveel ontvangen uitkering terugbetalen. Ook kunnen we u een boete opleggen. In sommige gevallen kan fraude leiden tot het stopzetten van de uitkering.